måndag 15 oktober 2012

Inföyttningsfika med en annorlunda cheesecake


RECEPT - VITCHOKLAD-CHEESECAKE med SMÖRKOLASÅS

Botten:
290 gram Digestivekex
85 gram Smör

Cheesecake:
5 stora Ägg
3 dl Strösocker
700 gram Philadelphia
225 gram Vit Choklad
1 1/4 dl Vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt

Smörkolasås:
3,5 dl Socker
4, 3/4 dl Vispgrädde
50 gram smör



1. Börja med digestivekexbotten. Smält smöret och mixa sönder digestivekexen i en matberedare eller med hjälp av en handmixer. Blanda kexen med det smälta smöret till en smulig massa och tryck ut i botten på en springform, tryck även upp kexmassan på sidorna, ca 4-.5 cm. Grädda i 10 minuter, längst ner i ugnen, på 190 grader. Låt sedan svalna helt på galler. Sänk ugnen till 160 grader.

2. Hacka den vita chokladen och placera i en värmetålig skål. Låt vispgrädden få ett uppkok i en tjockbottnad kastrull, och häll den sedan över den hackade vita chokladen, skaka skålen försiktigt så att grädden sjunker ner ordentligt mellan chokladbitarna. Låt det stå och gotta sig i en minut innan du rör samman chokladen med grädden till en slät kräm.

3. Rör Philadelphian mjuk, klumpfri och fluffig, det gör du bäst i en matberedare med flatblandaren, använd inte vispen eftersom det gör att det kommer ner för mkt luft i smeten. Givetvis går det att göra för hand också, det tar bara lite längre tid och kräver lite större muskler. Addera sockret och blanda till en jämn smet och blanda sedan ner den vita chokladsmeten, lite i taget, rör tills allt är väl blandat utan att blanda för mycket. Blanda tillsist ned äggen ett i taget. När smeten är färdigblandad rör du ner vaniljsocker och en nypa salt.

4. Häll smeten i springformen med digestivekexbotten och linda in springformen i aluiniumfolie så att det sluter tätt under botten och täcker formen 5 cm upp på sidan. Sätt springformen i en långpanna och häll på kokhett vatten ända upp till kanten. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme på 160 grader. Därefter sänker du temperaturen till 150 grader och gräddar i ytterligare 60-80 minuter.

Ta ut och låt svalna. Förvara sedan i kylskåpet fram till servering.

5. Nu är det dags för Smörkolasåsen. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, först då kan du röra en omgång i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är har ungefär samma utseende som mörk bärnsten och vispa ner grädden, lite i taget, höj sedan värmen på plattan till medel. Få inte panik om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätta bara värma på och röra kontinuerligt med en träslev tills dess att klumparna löst upp sig och kolan börjat koka.

6. Låt koka i ca 5-8 minuter, hur länge kolan ska koka beror det på hur lös du vill ha den. Ta sedan bort kastrullen från plattan och rör ner smöret, rör tills smöret smält helt. Låt svalna och häll sedan kolasåsen över cheesecaken.

Denna cheesecake var kanske mer jobb med än de vanliga, men den uppskattades verkligen ska jag säga, så jag tror det var värt att jobba lite extra:) kommer komma fler bilder från inflyttningsfikan och även ett recept till:)